Welkom op deze website!

Gestolen rijwielen door de politie tentoongesteld, 1941
Fotobureau Holland, collectie Stadsarchief Amsterdam, nr. OSIM00008001358

Waarom stalen mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog massaal fietsen, kleding, kippen en schapen? Hoe spraken deze ‘oorlogsboeven’ tijdens hun berechting zelf over hun misdrijven en hoe beoordeelden hun rechters deze in de context van de oorlogsomstandigheden? Dit zijn vragen die we in het onderzoeksproject Criminaliteit in oorlogstijd willen beantwoorden. Op deze website vind je interessante verhalen die we tijdens het onderzoek zijn tegengekomen en updates over het project.

Het daadwerkelijke onderzoek wordt uitgevoerd door Jan Julia Zurné. Jan Julia is universitair docent Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in de (rechts)geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en zijn nasleep.

Om erachter te komen hoe rechters en burgers die met justitie in aanraking kwamen aankeken tegen diefstal in oorlogstijd, zijn tientallen meters archiefmateriaal gescand. Jan Julia daarover:

“Het archiefmateriaal bevat vonnissen en proces- en strafdossiers van de arrondissementsrechtbanken ‘s-Hertogenbosch en Haarlem. Met behulp van Optical Character Recognition (OCR) en een digitale tool kunnen we zoeken in al dit archiefmateriaal. Ook kunnen we stukken waarin opvattingen over criminaliteit staan taggen en verzamelen. Zo is het mogelijk om gericht en op gestructureerde wijze te zoeken in een hoeveelheid materiaal die in papieren vorm niet te behappen zou zijn.”

Criminaliteit in oorlogstijd is een samenwerking tussen het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Noord-Hollands Archief en de Radboud Universiteit en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding.

Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het onderzoek, tussentijdse conclusies en bijzondere verhalen? Meld je dan aan voor onze mailing list.

Stuur een e-mail naar: oorlogsboeven@bhic.nl

Je krijgt maximaal eens per maand een e-mail.

3 reacties

  1. Heel fijn dat het BHIC, gesteund door het Mondriaan Fonds en het Ministerie van VWS, dit belangrijke onderzoek kan starten! En ook dat we dit samen kunnen doen met onze partners van het Noord-Hollands Archief en de Radboud Universiteit. Jan Julia, veel succes met het onderzoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *